
شهرستان داورزن یکی از شهرستانهای استان خراسان رضوی است. مرکز این شهرستان، شهر داورزن بوده که در ۳۱۰ کیلومتری غرب مشهد واقع شده است. شهرستان داورزن در غربیترین نقطه استان خراسان رضوی واقع و در نزدیکی مرز استان سمنان است که از این شهرستان با نام میقات الرضا نیز یاد میشود. این شهرستان از شمال به شهرستانهای جوین و جغتای، از شرق و جنوب به شهرستان سبزوار و از غرب به شهرستان شـاهرود محدود می شود و از مناطق خشـک و نیمه خشک به شمار میرود. امـا تحت تاثیر عوامـل جغرافیایی مختلف از تنوع اقلیمی برخوردار است. این شهرستان بر اساس مصوبه هیئت وزیران در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ از شهرستان سبزوار جدا شد. در حال حاضر، این شهرستان دارای دو بخش، چهار دهستان و یک شهر است که طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۲۱۹۱۱ نفر (در ۷۶۷۸ خانوار) بوده است که از این تعداد ۱۱۰۷۲ نفر مرد و ۱۰۸۳۹ نفر زن هستند.
مزیت ها
مزيتسنجي و اولويتبندي كسب و كارهاي موجود در هر شهرستان بر مبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب و كار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار داده شده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاح شده است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان داورزن ارائه شده است.
باغداری
بخش باغداری به دليـل تـأمين غـذاي مـورد نيـاز جامعه يكي از مهمترين حوزهها در اقتصاد کشاورزي محسوب ميشود. اين بخش از يك سو سـهم بـالايي در ایجاد ارزش افزوده دارد و از سويي ديگر سهم بالايي را در حوزه اشتغال به خود اختصاص داده است. لذا باغداری فرصتهای بسیار گستردهای برای پیشرفت فراهم میآورد. به همین دلیل از توسعه فضای باغداری در این شهرستان به شدت استقبال شده است و محصولات مرغوبی نیز در این حوزه تولید میشود.
شهرستان داورزن ظرفیتهای خوبی برای احداث باغات پسته دارد و در حال حاضر نیز کاشت پسته انجام میشود. درخت پسته در مناطق نیمه بیابانی رشد میکند و با زمین مرطوب سازگاری ندارد. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. این درخت در برابر سرمای شدید زمستان و گرمای زیاد تابستان مقاوم است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونهای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. محصول پسته به عنوان یک محصول استراتژیک و پر بازده کشاورزی با توجه به مقاومت زیاد در برابر خشکی و شوری، نقش قابلتوجهی در وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشاورزان مناطق خشک و نیمهخشک دارد. این محصول به لحاظ اهمیتی که اندامهای مختلف درختان پسته از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت فراوانی بوده و انسان از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن نیز استفاده میکند.
از 200 تن محصول فلفل تولیدی کشور، تقریبا 40 تا 50 تن در داورزن کشت و تولید می شود که همچنان پتانسیل توسعه را دارد.[3] با توجه به اینکه در این شهرستان کاشت صیفی جاتی مانند گوجه، خیار، بادمجان و... موفقیتآمیز بوده و در مقیاسهای گستردهای کاشته میشوند، توسعه سطح زیر کشت این محصولات در فضای باز قابلیت توسعه را دارد.
توسعه سطح زیر کشت هندوانه نیز در صورت مدیریت صحیح منابع آبی و بازاریابی مناسب، سوددهی بالایی را به همراه خواهد داشت. با توجه به اینکه اقلیم این شهرستان برای کاشت این میوه مناسب است، نوآوری در تولید این محصول نظیر پرورش هندوانه مکعبی، ارزش افزوده زیادی دارد. امروزه پرورش هندوانه مکعبی و تولید آن با اشکال غير متعارف، بعنوان ميوه هايی خارق العاده مورد توجه کشاورزان و مصرف کنندگان است. اين شيوه تنها يک نوع ماجراجويی در حيطه کشاورزی محسوب نمیشود بلکه میتوان از اين طريق به برخی اهداف در جهت بهبود وضعيت بازاريابی و گسترش فروش محصول برای کسب حداکثر درآمد اقتصادی نائل آمد. در این روش کشاورزان ميوههای هندوانه را درون محفظه های مکعبی جا می دهند و آنها را مجبور به ادامه رشد در شرايط خاص و محدود می کنند. اين ميوه ها همچنان که به بوتهها متصلند، به مرور رشد میکنند و بزرگ میشوند و به شکل قالبهای اطرافشان در میآيند.
دامداری